Treci la conținut
Transport Gratuit în România la comenzile mai mari de 250 lei

Limbă

Blog

Concurenta sau sinergie intre serul si crema de fata?

de Alexandra Pasitoniu 06 Apr 2024
Concurenta sau sinergie intre serul si crema de fata?

De ce și când alegem o cremă sau un ser?

Diversitatea și abundența produselor de pe piață poate încurca cu ușurință consumatorul în a face alegerea potrivită pentru tenul său. De la ser, la toner, apă micelară, cremă sau loțiune, poate fi foarte dificil pentru a înțelege ce fel de îngrijire are nevoie tenul tău și din ce anume ar trebui să fie compusă rutina ta de îngrijire a pielii.

Diferențele dintre ser și cremă

Diferențele între un ser și o cremă sunt atât asupra aspectului și texturii cât și a rolului cosmetic. Un ser este definit de o textură ușoară și lichidă, fie în principal pe bază de apă, fie în bază uleioasă. Rolul unui ser este de a livra un activ sau un complex de activi cosmetici, în concentrații crescute, având o acțiune bine determinată, în funcție de nevoile fiecărui tip de ten. Comparându-l cu un tratament, este acel component din rutina de îngrijire care este folosit pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a obține un efect vizibil și de durată.

Serurile pe bază de apă se absorb ușor și rapid în piele, cu efecte după doar câteva aplicări. Acestea se folosesc înaintea unei creme hidratante, după etapa de curățare și tonifiere a tenului. Astfel activele penentrează straturile inferioare ale pielii și sunt ulterior sigilate de cremă. Pentru serurile ce conțin acid hialuronic, se recomandă aplicarea pe un ten ușor umezit în prealabil cu o apă termală, pentru a-i oferi hidra-suportul necesar activității sale. Pentru restul serurilor, aplicarea se face pe tenul perfect uscat și curățat.

Despre serurile cosmetice

Serurile pot conține niacinamide pentru reducerea petelor1, acizi AHA/BHA și alte extracte vegetale pentru acțiunea anti-acneică sau un complex de agenți cu rol în diminuarea ridurilor. Există studii care demonstrează efectul favorabil în prevenirea petelor și stimularea sintezei de noi molecule de colagen în urma administrării de seruri cu vitamina C.2 Aceasta din urmă este armonios administrată alături de vitamina E și acidul ferulic prezentând o acțiune antioxidantă crescută.3 Alte combinații de active cosmetice potrivite pentru ten sunt cele care conțin acid hialuronic, peptide de colagen, factori de creștere epidermic sau celule stem. Citește mai multe despre ingredientele cosmetice în acest articol

Datorită concentrării în compuși activi, comparativ cu agenții de îngroșare și emulgatorii prezenți într-o cremă, serurile pot fi mai scumpe. Costul acestora este justificat deoarece sunt folosite în cantitate mică, cât și cu o frecvență redusă, putând fi aplicate în rotație cu alte seruri. Serurile trebuie testate pe o zonă mică înainte de o aplicare riguroasă și trebuie avut grijă la asocierea acestora, cât și a altor componente din rutina de îngrijire deoarece pot produce iritarea tenului.

Despre cremele faciale

Comparativ cu un ser, crema are o textură onctuoasă, având în compoziție atât ingrediente pe bază de apă cât și de ulei care dau structură și volum cremei. Prezența ingredientelor ocluzive precum uleiurile, a agenților de îngroșare și a emulsifianților diferențiază o cremă de un ser. Rolul cremei este de a menține aspectul sănătos, hidratat și echilibrat al tenului. Aceasta nu trebuie să lipsească din rutina ta de îngrijire, cu aplicare atât dimineața cât și seara. Datorită formulării acesteia, crema hidratează și previne uscarea pielii. Astfel formula onctuoasă sigilează pielea, păstrând hidratarea și livrând un mediu perfect pentru acțiunea serurilor aplicate anterior.4

Împreună în aceeași rutină de îngrijire a tenului

Diferențele între ser și cremă sunt așadar atât la nivel senzorial (aspect, textură) cât și ca rol cosmetic. Cele două se completează și fac parte dintr-o rutină esențială de skincare. Urmărește pe pagina noastră de Instagram postările educative despre îngrijirea tenului.

Bibliografie

  1. Draelos ZD, The latest cosmeceutical approaches for anti-aging. J Cosmet Dermatol. 2007;6:2–6.
  2. Nusgens BV, Humbert P, Rougier A, Colige AC, Haftek M, Lambert CA, Richard A, Creidi P, Lapière CM. Topically applied vitamin C enhances the mRNA level of collagens I and III, their processing enzymes and tissue inhibitor of matrix metalloproteinase 1 in the human dermis. J Invest Dermatol. 2001 Jun; 116(6):853-9.
  3. Murray JC, Burch JA, Streilein RD, Iannacchione MA, Hall RP, Pinnell SR. A topical antioxidant solution containing vitamins C and E stabilized by ferulic acid provides protection for human skin against damage caused by ultraviolet irradiation. J Am Acad Dermatol. 2008 Sep; 59(3):418-25.
  4. Werschler WP, Trookman NS, Rizer RL, Ho ET, Mehta R. Enhanced efficacy of a facial hydrating serum in subjects with normal or self-perceived dry skin. J Clin Aesthet Dermatol. 2011;4(2):51-55.

Autor: Farm. Alexandra Pasitoniu

Multumesc pentru abonare!

Acest e-mail a fost înregistrat!

Cumpărați aspectul

Alegeți opțiuni

Opțiune de editare

Alegeți opțiuni

this is just a warning
Log in
Coș de cumpărături
0 Produse